Sommige taxichauffeurs rekenen coronatoeslag aan!!

Nieuw decreet democratiseert de taxi voor iedereen

De Gentse taxichauffeur Joeri Cools vraagt duidelijkheid aan de overheid omtrent een vermeende coronatoeslag in de taxisector. Hij heeft indicaties dat enkele taxichauffeurs reeds zo’n toeslag aanrekenen.

“Klanten vroegen me expliciet om géén coronatoeslag aan te rekenen,” vertelt Cools. “Blijkbaar had één van de collega’s dus reeds zo’n toeslag gerekend. Er zijn taxichauffeurs die 2 euro per persoon of 5 euro per rit extra aanrekenen.”

Cools is an sich niet tegen een kleine toeslag, maar dan moet er duidelijk komen van de overheid dat dit toegestaan is én het moet bovendien vermeld worden vóórdat de rit begint. “Er zijn horecazaken die pas achteraf een extra toeslag vragen, maar dat kan niet de bedoeling zijn in de taxisector”, zegt de Gentse taxichauffeur.

Stad Gent moet duidelijkheid brengen

Cools heeft ondertussen ook aan de stad Gent gevraagd of het toegestaan is om na een taxirit, bovenop het tarief van de taxameter, een coronatoeslag aan te rekenen. Hij kreeg tot nu toe geen antwoord. Zowel brancheorganisatie GTL als V-tax in Gent hebben alleszins geen weet van coronatoeslagen.

Steeds meer handelszaken rekenen toeslag door. In de horeca gebeurt dit al steeds vaker. Dat doen de bedrijven om hun extra kosten te compenseren. Het aanrekenen van een coronatoeslag is niet verboden, maar het mag niet leiden tot woekerprijzen. Dat antwoordde minister van Economie Nathalie Muylle (CD&V) woensdag in de Kamer op een vraag van Melissa Depraetere (SP.A). De ondernemingen moeten wel de regels rond prijsaanduiding toepassen.

Nieuwsberichten
Previous reading
Mondmasker verplicht in taxi’s Oostende.
Next reading
Taxi’s klagen over behandeltijd premie-aanvraag